Verklaring belastingbord

VERKLARING BELASTINGBORD, DRAAGVERMOGENBORD, DT-PLAAT, DRAAGKRACHT-/ TYPE PLAAT

Elke samengebouwde stelling configuratie moet voorzien zijn een belastingbord. Deze borden moeten aan bepaalde eisen voldoen. Onderstaand volgt een uitleg hoe de borden geïnterpreteerd moeten worden. Aan de linkerzijde staan een aantal waarschuwingen en regels waar de gebruiker zich aan dient te houden. Aan de rechterzijde staat een schematische voorstelling van de configuratie.

Voorbeeld belastingbord palletstelling

De h (h1, etc.) geeft de vakhoogte aan in mm. Verder zijn de liggerlengtes (vakbreedtes) aangegeven. De vakbelasting is de belasting per liggerset van normaliter 2 liggers. Op de bovenste gele rij zijn het aantal pallets te herkennen met bijbehorende max. palletgewicht. De veldlast is de totale belasting welke de boven elkaar liggende vakken maximaal kan dragen. Let dus altijd goed op omdat de maximale vakbelastingen bij elkaar opgeteld best meer kan zijn dan de maximale veldlast mag bedragen!!!!!! Houd dus altijd goed rekening met de aanwezige belastingen in de stelling.

Voorbeeld belastingbord draagarmstelling

De h (h1, etc.) geeft de vakhoogte aan in mm. Verder zijn de draagarm lengtes aangegeven. De armbelasting is de belasting per enkele draagarm. Belasting per vak is de belasting die het aantal aanwezige draagarmen op gelijk niveau kan dragen. De juklast is de belasting die één staander profiel per zijde maximaal kan dragen. Let dus altijd goed op omdat de maximale draagarm belastingen bij elkaar opgeteld best meer kan zijn dan de maximale juklast mag bedragen!!!!!! Houd dus altijd goed rekening met de aanwezige belastingen in de stelling.
LET OP: Wanneer de configuratie van de stelling gewijzigd wordt dient het belastingbord ALTIJD gecontroleerd en meestal vernieuwd te worden!!!!!!!!!!!

Montagerichtlijn belastingbord

Het belastingbord moet bevestigt worden op een goed zichtbare en vindbare plaats op ooghoogte aan de stelling zelf. Meestal wordt hiervoor het eerste staanderjuk gekozen waar bijvoorbeeld de heftruckchauffeur tegenaan kijkt wanneer hij/zij aan komt rijden.

Het belastingbord moet op een deugdelijke wijze zijn bevestigd zodanig dat het zonder  gereedschappen onverwijderbaar is. Dit kan bereikt worden door o.a. zelfborende/ zelftappende schroeven, bout/ moer verbinding, tyraps of een goede dubbelzijdige kleefband in combinatie met min. één tyrap.

Met een normale kantoor perforator of een gatentang (ca. 6 mm) kan op de gewenste plaats in het bord een gat gestanst worden.

Bepaal eerst de plaats waar het bord goed leesbaar en niet storend gemonteerd kan worden, bepaal dan op welke wijze het mogelijk is. Vaak kan gebruik gemaakt worden van het gatenpatroon in de staander in diepterichting.